Генеологија   Задужбина   Активности   Личности   Галерија  Контакти

   

ЧЕСТИТКА БРАТСТВА ЖАРКОВИЋА БРИГАДНОМ ГЕНЕРАЛУ, ДУШКУ ЖАРКОВИЋУ, ПОВОДОМ ЊЕГОВОГ ПОСТАВЉЕЊА НА ФУНКЦИЈУ ЗАМЈЕНИКА КОМАНДАНТА ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

На иницијативу часног оца, хаџимонаха острошког, Теофана Жарковића, у Земуну су, у Команди ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, представници Братства Жарковића, у име овог Братства, дана 18.4.2015. године, уручили честитке бригадном генералу Душку Жарковићу поводом његовог постављења на високу и одговорну функцију Замјеника команданта ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.
Том приликом уз пригодне, искрене и топле честитке, хаџимонах Теофан је честитао и благословио Душку постављење на ову одговорну функцију и предао му пригодне поклоне Братства Жарковића, заставу Братства, капу заврату са грбом Братства Жарковића, као и репрезентативан поклон који му је по оцу Теофану послало Његово високо преосвештенство митрополит црногорски, господин Амфилохије, Библију, Стари и Нови Завјет, са личном посветом.
Овом чину, испред Братства Жарковића, поред оца Теофана, присуствовали су: гуслар Раденко Жарковић из Источног Сарајева, др Милан Жарковић из Београда, Драгољуб Жарковић из Бачког Доброг села, Игор Жарковић из Новог Сада и Драгутин Жарковић из Требиња, као и генералов син Никола и Игоров малољетни Жарко.
Честитајући Душков избор, у име Братства Жарковића и у своје име, Драгутин Жарковић је том приликом подигао здравицу и рекао:
„Господине бригадни генерале, Замјениче команданта ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије, цијењени братствениче и драги рођаче, имам велико задовољство и изузетну част што сам у прилици да ти, у име нашег Братства, Братства Жарковића, које је расуто по овим балканским просторима и свим континентима и у своје име, честитам избор и постављење на ову високу и веома и часну функцију Замјеника команданта ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, на коју те, својим указом, крајем децембра 2014. године, поставио Предсједник државе Србије, господин Томислав Николић. Ми у нашем Братству желимо да ову одговорну и часну функцију обављаш са великим успјехом на понос државе Србије, српског народа, своје породице, нашег Братства и свих грађана Србије. Овим избором, драги рођаче, твоје име је доспјело на веома дугачку листу гласовитих и знаменитих великана, патриота, политичара и истакнутих бораца и мученика за слободу и правду које је изњедрило наше Братство. Нека ми овом приликм буде допуштено да поменем неке од њих. Најприје гласовите претке нашег Братства: старог Мркшу, па Жарка Мркшића, па опет Мркшу, првог Жарковића, оклопника Гојка, зажапског кнеза Жарковића, гатачке кнезове Милутина, Шћепана и Митра, који је био и топљански кнез у Топлој код Херцег Новог, па Митрове насљеднике и сроднике Јована, Аћима, Спиридона, од којих потичеш и ти господине генерале, затим зажапског харамбашу и сердара Николу, мученика и праведника Драгутина из Горњег Храсна, устанике и војсковође из Невесињске пушке, бројне носиоце „Карађорђеве звијезде“, најсјајнијег, златног сјаја, из првог свјетског рата, такође бројне носиоце „Партизанске споменице 1941.“ из Другог свјетског рата, гласовитог политичара Видоја, адмирале Божу и Михаила, бројне носиоце различитих одликовања и признања из ових посљедних ратова и већи број гласовитих научника из свих научних дисциплина, умјетника, духовника, привредника те бројне спортисте свјетског гласа. Дакле, веома је дугачка листа наших братственика који, такође,заслужују да се помену овом приликом. Нека ми опросте њихове сјени што то нисам учинио и овом приликом. Са свима њима поносило се, поноси се, и поносиће се наше Братство. Ми у Братству, господине генерале, желимо да се, у верменима која долазе, поносимо и са Тобом, и ми и наши потомци.
Нека Ти је са срећом драги рођаче!
У то име Живјели!“
Уз видљиве манире доброг домаћина, Душко се бираним ријечима захвалио присутним братственицима, након чега су, уз кафу и пиће настављени братски разговори и договори на плану реализације неких активности Братства. Након тога, дружење је настављено на Фрушкој Гори у манастиру Велика Ремета, а затим и на Рибарском Острву у Новом Саду, гдје су нам се придружили неки братственици.

Требиње, 20.4.2015. године
Драгутин Жарковић