Генеологија   Задужбина   Активности   Личности   Галерија  Контакти

   

     ЛИЧНОСТИ

 

Као и у славној прошлости, и у садашње време, имамо знаменитих и Богом благословених и талентованих братственика, кћери и синова праоца Жарка. Наводимо неке од њих, не сматрајући их ништа више потребним и значајним од оних које не поменусмо, него који су, могуће је због своје службе, били више присутни у јавном животу, и евентуално лично познати онима који ће се љубављу и интересовањем о нама читати ове редове.

 

из црквене службе:

МОЈСИЈЕ – архимандрит, дугогодишњи игуман царске Немањића лавре, Светог манастира Хиландара.    +2010

ТЕОФАН – монах у манастиру Острогу.

МИРОПИЈА – монахиња у манастиру Грнчарица.

 

у световном животу:

МИЛУТИН –кнез у Гацком, 18 век.

МИТАР – кнез у Гацком, 18 век.

ПЕРО – стотинаш, из Храсна, учествовао у Невесињској пушци и на Вучјем Долу, носио барјак Краља Николе, и по окончаној бици лично га предао краљу.

MAРКO - био перјаник краља Николе Петровића. После прешао у Америку, где је постао високи службеник полиције, а после постаје официр војске САД и бива награђен са више високих одликовања, чак и орденом краљице Елизабете и орден легије части. Говорио осам светских језика.

ВЛАДО – градио пут од Косовске Митровице преко Матешева и Лијеве Ријеке, Подгорице и Цетиња до Будве. На тој траси прокопао тунел који је за то време (30-те ХХ века) сматран је ремек делом.

ЛАЗАР – први после Београда увео електрификацију града. Поставио електрану на Ибру, пуштена у рад 7 дана после београдске електране. Имао је први аутомобил за вријеме Краљевине Југослвије.

ЂУРАЂ, син Кузмана, живи у Швајцарској. Током радног вијека био је на одговорним радним задацима. Међу првима започиње приватни посао. Жељан напретка одлази у Швајцарску и ту напредује у послу, још се усавршава у стручном образовању. Жењен, са супругом која је Њемица, сада православно крштена, има 6 дјеце, који су успјешни људи, полиглоте. Ктитор је манастира Рустово, као и велики добротвор многих храмова и манастира. Познат је и признат као велики патриота и хуманиста.И данас, иако у мировини, неуморно ради на сваком добром дјелу, а највише на очувању и унапређењу своје Цркве и духовног живота.

БОЖО, адмирал ратне морнарице, носилац споменице '41. године НОР-а

ПЕРО – револуционар, носилац споменице 1941. године НОР-а, пуковник у ЈНА, има двоје деце - доктори медицинских наука, узорни и светски признати медицински стручњаци.

ВИДОЈЕ – првоборац, носилац споменице 1941. године НОР-а, контраадмирал, политичар и државник југословенски и црногорски, 10 година члан предсједништва СФРЈ (1 годину подпредсједник). Има двоје факултетски образоване дјеце.

МИЛОРАД – учио гимназију. Учесник НОР-а. Изабран за првог Председника народне омладине.

БОЖО – првоборац, генерал-потпуковник ваздухопловства, има троје факултетски образоване деце.

ГОЈКО – првоборац, дипломата, дугогодишњи амбасадор СФРЈ, има двоје факултетски образоване деце

МИЛОСАВ – првоборац, официр и политички активан као саветник високих државних функционера.

ДРАГОЈЕ – у 25-ој години живота докторирао економске науке. Добио признања од светских научника из области економије за докторски рад. Има двоје деце. Кћерка Мира у рекордном року докторирала медицинске науке. Предавала у Јапану на Токијском медицинском факултету, светски признат стручњак за канцерогена оболења.

МИХАИЛО – вицеадмирал, био на дужности команданта ратне морнарице и замјеник начелника генералштаба војске Србије и Црне Горе, има двоје високообразоване деце.

ЉУБО – учесник НОР-а, магистар права, публициста, активно учествује на научним скуповима из области историје, на којима излаже и врло вредне радове. Има троје високообразоване деце.

МИЛЕНКО – академски сликар, има једно високообразовано дете.

СТЕВАН – првоборац, официр, носилац споменице НОР-а. Има троје високообразоване деце.

ЈОВАН – пуковник у пензији, носилац споменице НОР-а 1941. године, публициста. Има троје деце, високообразоване.

ДАНИЛО – адвокат, има двоје високообразоване деце.

ДРАГУТИН – факултетски образован, написао Статут Братства и први председник Сабора Братства.

МИЛАН - живи у Земуну. Доктор наука. Троје високообразоване деце.

БОРО - доктор медицинских наука. Професор на Медицинском Факултету у Француској. Има једно дете.

ЛАЗАР – архитекта, има двоје деце са високим образовањем, био директор изградње Београда.

РАДОМАН – лекар, доктор медицинских наука. Има двоје деце.

ВАСИЛИЈЕ – доктор економских наука. Има једно високообразовано дете.

БЛАГОТА – директор Патентног завода, има двоје високообразоване дјеце.

НОВИЦА – директор Нафтагаса, има двоје високообразоване дјеце.

ДРАГАН - ГАНЕ - директор ”Синтелана” Бачка Паланка, има двоје високообразоване дјеце.

ДУШКО - магистар музике.

ЈЕЛЕНА -  кћерка Миодрагова, доктор биолошких наука.

НАДА - кћерка Драгомирова, магистар логопедије из Бачког Доброг Поља.

 

 и још многи Жаркови потомци, који су задужили и још увек задужују нашу породицу и наш народ својим узоритим радом и животом,  чија добра дела нека види сами Бог и благослови и њих и нас и сав народ Божији, у све векове. Амин.